Авангардни технологии при комбайните NEW HOLLAND печелят награди на Агритехника

Марката NEW HOLLAND отдавна е известна с въвеждането на иновативни решения и технологии в земеделието. Компанията затвърди позициите си като водещ производител на земеделска техника със спечелени два нови сребърни медала на изложението Агритехника. Наградите бяха присъдени за две нововъведения, които носят реални ползи и изгоди за фермерите.

Уникалната за сектора Opti-Speed™ система подобрява продуктивноста при жътвата с до 10%, а хедъра Cornpower със своята ефективност при работа олицетворява разбиранията и философията на NEW HOLLAND за устойчиво и ефективно земеделство. По думите на Карло Ламбро, Бранд президент на марката, NEW HOLLAND се старае да фокусира своята работа в помощ на устойчивото земеделие при производството на храни, биогорива и енергия. Opti-Speed™ системата подпомага намаляването на загубите, което означава повече зърно - за храна и като суровина.

Иновативния Cornrower хедър дава възможност на фермерите да произвеждат в едно и също време хранителна продукция и фураж от царевични култури. Това, което до скоро оставаше като отпадъчна суровина сега можеда носи енергийни ползи като биомаса.

Новаторската Opti-Speed™: до 10% по-висока производителност.

Технологията Opti-Speed™, която бе удостоена със сребърен медал, е налична при комбайните от серията CX8000. Тази серия е известна с това, че включва най-мощните сламотръсни комбайни, с мощност до 490 к.с., които по правило се използват от едри фермери и земевладелци.

Уникалната Opti-Speed™ осигурява до 10% по-висока продуктивнист чрез автоматично регулиране скороста на сламотръсите в зависимост от наклона на полето. Оператора проста избира от четирите работни режима, и Opti-Speed™ автоматично регулира работата на сламотръсният механизъм. При движение нагоре, работата на сламотръсите се забавя за да бъде в синхрон със скороста на комбайна, а от там-и на постъпващата ожъната реколта. И обратно: при движение надолу по склон, работата им се забързва, за да предотврати задръстване. Нещо повече: при равна повърхност системата е изключително полезна при жътва на царевица благодарение на по-бавната скорост на работа на сламотръсите. Така лесно продуктивноста може да бъде увличена до 20%.

Иновативният Cornrower хедър: намалява оперативните разходи и подобрява плътноста на балите с до 15%.

В съответствие със своята концепция за използване на „чиста енергия“, т.нар. Clean Energy Leader, NEW HOLLAND e тясно обвързан с повишаване продуктивноста на земеделието и сребърният медал от изложението Agritechnica е потвърждение на това. Напълно интегрираната Cornrower система може да бъде монтирана към конвенционалните хедъри за жътва на царевица и осигурява допълнителни предимства при работа и реализирани по-ниски разходи.

image

Хедърът притежава две отличителни черти: чистота на ожънатата маса и много ситно нарязване. Cornrower разполага с режещи глави, които при жътвата на царевица нарязват остатъчните стъбла на ситно, за разлика от конвенционалните хедъри. Cornrower системата функционира, като отрязва стъблото достатъчно ниско по време на жътвата. Така от една страна контакта на самия хедър със земята е изключен, което намалява възможноста от примеси в ожънатата маса, а от друга дава възможност на режещите маханизми да накълцат остатъчните стебла достатъчно финно. Ситното нарязване увеличава плътноста на балите, и оттам – плътноста на всяка бала. Това не става за сметка на по-голямо тегло, тъй-като ситното нарязване гарантира по-лесно и бързо изсушаване на нарязаната маса. След използването на Cornrower хедър на практика не са необходими усилия по отстраняване на стърнища от полето. Накълцаната маса от царевични стъбла е достатъчно финна, за да облекчи обработката на почвата. Така чисто практичните ползи от начина на обработка на царевичните стебла се трансформират в по-малко време и услилия, необходиими за единица работа. И в крайна сметка – като по-ниски разходи, когато ползвате Cornrower хедър. Тестовете показват по-ниска консумация на гориво с около 11 литра на час, при средна скорост около 6 км/ч. и хедър с 8 редов хедър в сравнение с конвенционален хедър, използван за същата цел.


Наградите са присъдени от независима експертна комисия от членове на Немската земеделска организация (DLG - Deutsche Landwirtschafts - Gesellschaft – German Agricultural Society) измежду общо 393 нововъведения.